Лейбъристите предлагат ипотечни гаранции за първи купувачи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
74

Лейбъристите заявиха, че ще направят постоянна схема, която да осигури наличието на ипотеки с нисък депозит за първи купувачи, ако спечелят общите избори.

Схемата за ипотечни гаранции беше въведена от консерваторите през 2021 г., когато Риши Сунак беше министър на финансите, и беше удължена до юли следващата година от настоящия министър Джеръми Хънт.

Лидерът на лейбъристите Сър Кийр Стармър каза, че иска да “превърне мечтата за притежание на дом в реалност”. Мярката предвижда правителството да бъде гарант за част от ипотеката, за да насърчи кредиторите да предлагат сделки с нисък депозит.

Партията казва, че планът ще помогне на над 80,000 млади хора да се сдобият с жилище през следващите пет години. Въпреки това, според Офиса за национална статистика, около 40% от 16.5 милиона души на възраст от 15 до 34 години във Великобритания живеят с родителите си през 2022 г. – около 6.7 милиона души.

Лейбъристите твърдят, че правенето на схемата постоянна ще помогне на младите хора, които изпитват трудности в частния наемен сектор или не могат да спестят достатъчно, да не бъдат “изключени от собствеността на жилище”. Това ще бъде известно като “Свобода за покупка”.

Съществуващата схема позволява на кредиторите да закупят гаранция за част от ипотеката, така че ако банка реши да възстанови къща, правителството може да компенсира някои от загубите си.

Планираните действия включват и „реинтродукция на цели за жилищно строителство“, ускоряване на разрешенията за строеж на земи в градските зони и приоритизиране на строителство в „сивите зони“, които според партията могат да доведат до построяването на 1.5 милиона жилища.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!