Активисти от Just Stop Oil напръскаха Стоунхендж с оранжева боя в навечерието на лятното слънцестоене

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
50

Посетители крещяха „не“ и се опитаха да блокират двамата активисти, 73-годишния Раджан Найду и 21-годишната Ниам Линч. Видео в социалните мрежи показва двамата с бели тениски на Just Stop Oil, докато пръскат монолитите с оранжева боя.

Инцидентът беше осъден широко в социалните мрежи, като дори Риши Сунак и Киър Стармър изразиха негодувание. Премиерът го нарече „позорен акт на вандализъм“, а лидерът на Лейбъристите го определи като „жалък“.

Няколко от иконографските камъни, датиращи от късния неолит, бяха покрити с боя. Един протестиращ седна на тревата, докато друг беше задържан от посетител. Двама бяха арестувани по-късно.

Говорител на English Heritage описа инцидента като „изключително разстройващ“. Тя заяви, че оранжева прахообразна боя е хвърлена върху няколко камъка, и добави, че курираторите изследват степента на щетите. Стоунхендж остава отворен за посетители.

Just Stop Oil заявиха, че акцията им е за да призоват новото правителство на Обединеното кралство да се договори с други правителства за прекратяване на извличането и изгарянето на нефт, газ и въглища до 2030 г.

Групата използва оранжева царевична боя, която според тях ще се отмие скоро с дъжда. Около 8,000 души се събраха в Стоунхендж за да отбележат най-дългия ден от годината, с подобни числа очаквани и на следващия ден.

В изявление, предоставено от Just Stop Oil, Линч, студентка от Оксфорд, заяви, че продължаващото изгаряне на нефт, въглища и газ води до „смърт и страдание“ и призова за действие срещу климатичните промени.

Найду, от Бирмингам, добави: „Или ще прекратим ерата на изкопаемите горива, или тя ще ни прекрати.“ Той призова за международен договор за неразпространение на изкопаеми горива, подобен на тези за ядрените оръжия.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!