Искат махане на 4-процентната бариера за вота

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
614

Отпадане на четипроцентовата бариера на изборите, поискаха недоволни граждани от Граждански клуб за демокрация.


На пресконференция в БТА те обявиха, че подготвят петиция до Европейския парламент и ще сезират всички международни наблюдатели за наличието на тази бариера, която според тях е противоконституционна.

Един от членовете на клуба, Васил Къдринов, обясни пред журналисти, че според чл.10 на Конституцията на България “изборите се провеждат въз основа на общо, равно и пряко право с тайно гласуване”. Според него това значи, че е недопустимо гласовете на хората за по-малките партии, ненадвишаващи 4% от вота, да се пренасочват за големите партии, „управляващи некачествено страната от десетилетия”.
buy viagra jelly online

Къдринов подчерта, че чрез процентовата бариера се възпроизвежда олигархичен модел на поведение у нас. Той бе категоричен, че само картелите могат да си позволят да спонсорират големите партии за мащабните им предизборни кампании, като така си осигуряват политическо лоби в парламента и получават икономически облаги.

Васил Къдринов припомни, че в много от демократичните страни по света като Канада, Франция, САЩ и Великобритания такава бариера не съществува. Не е регламентирана законово и при изборите за Европейски парламент, подчерта той.

Според него ако четирипроцентовата бариера не бъде премахната с промяна в Изборния кодекс, то изборите ще спечелят същите партии и хората отново ще са недоволни.

Правозащитната общност у нас не е концентрирана върху този проблем, обвини Къдриов като допълни, че вече е изпратил апела си на президента Росен Плевнелиев, както и на Омбудсмана и на Конституционния съд.

Стана ясно, че до броени дни същият призив ще бъде разпратен и до всички независими международни наблюдатели, които ще отговарят за предстоящия вот у нас.

Къдринов обясни, че искането на Граждански клуб за демокрация ще бъде – ако не се премахне бариерата, то наблюдателите да не признаят изборите за легитимни.

Диана ЗАЙКОВА

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!