Почина 17-годишна девойка с тяло на старица

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
697

Страдащата от рядкото заболяване Хейли Окинес остаря 8 пъти по-бързо от нормалното

Във Великобритания почина 17-годишна девойка с тялото на 104-годишна старица, съобщи BBC. Тя издъхна на 2 април в дома на родителите си в град Бексхил, Източен Съсекс.

Хейли Окинес страдаше от рядкото генетично заболяване прогерия или синдром на Хътчинсън-Гилфорд (HGPS). Заради болестта организмът остарява осем пъти по-бързо в сравнение с нормалното. Така на 17 години Хейли изглеждаше като на 104.

Лекарите смятали, че с тази диагноза момичето няма да преживее 13 години, но се оказа, че са сбъркали с четири.

За да забави процесът, пациентката приемала множество лекарства и дори преминала курс в САЩ с иновационни медикаменти. Причината за смъртта й обаче станала пневмония.

Семейството на Хейли привлече вниманието на световната общественост към проблема на дъщеря им. Заедно с майка си девойката написа автобиографичната книга “Остаряла преди времето си”. Хейли спечели сърцата на мнозина с невероятния си оптимизъм и непрекъснатата положителна енергия, която излъчваше. Въпреки заболяването си, тя успя да се срещне с принц Чарлз, Кайли Миноуг и Джъстин Бийбър.

Прогерията е изключително рядко заболяване и се среща веднъж на 8 млн. души. В момента в света има не повече от 100 пациенти с това заболяване.

Най-често децата, страдащи от прогерия, умират на 13-14 години заради износване на организма. Рекордът по дълголетие е 27 години. Причина за заболяването е протеинът прогерин в клетките на организма.
news7.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!