Армията на Путин току-що получи нов враг: камикадзе убиец роботи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
102

Владимир Путин се изправя пред нов вид военна сила на фронта в Украйна, съставена не от хора, а от метал и силиций. Роботи, оборудвани с картечници, ще бъдат разположени да бият рамо до рамо с войници срещу руската армия в сценарий, който звучи като излязъл от научна фантастика, но е напълно реален.

Роботизираните отряди ще осигуряват логистична подкрепа, разузнаване на бойното поле, директен бой и дори саможертва в най-опасните мисии. Първите роботи бяха разположени през януари 2024 г., маркирайки началото на нова ера в съвременното военно дело.

Иван Ступак, бивш офицер в Службата за сигурност на Украйна, сега съветник в парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване, сподели, че украинските войници и доброволци са изправени пред сериозни предизвикателства на фронта заради численото надмощие на Русия.

Роботите се надяват да дадат на Украйна предимство, подобно на това, което морските и въздушни дронове вече предоставят. Тези бойни машини са изработени от броня и са проектирани да издържат на огън от леко въоръжение. Те работят заедно като координиран рой и са предназначени за дистанционни бойни мисии като щурм или защита на позиции, наблюдение и разузнаване.

Комбативните роботи са оборудвани с картечници и термографски камери за нощни операции. Четири модела бойни роботи са одобрени за употреба от Министерството на отбраната на Украйна – SHABLYA M2, LYUT, MOROZ и D-11.

В допълнение, така наречените камикадзе роботи (ARK 1) са предназначени да унищожават вражески бронирани превозни средства на бойното поле, като могат да носят антитанкови мини.

Украйна инвестира значително в тези технологии, като президентът Володимир Зеленски стартира специален фонд за събиране на средства за тези роботизирани платформи, докато страната се опитва да настигне в производството на тези роботизирани армии.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!