Трансформиращият потенциал на компютъризираните мозъчни импланти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
29

Радикални напредъци в невротехнологията помагат на хора с увреждания да ходят и могат да свържат човешкия мозък с изкуствения интелект.

Преди седем години Мишел Рокати претърпява катастрофа, която прекъсва гръбначния му мозък и връзката между мозъка и краката му. Лекарите му казват, че никога повече няма да може да ходи. През 2020 г. неврохирурзи в Лозана вграждат електроди по гръбначния му мозък, които му позволяват да се изправи и да ходи, макар и с помощта на проходилка. “Всеки ден способността ми да ходя се подобрява”, казва Рокати.

Той е част от нарастваща група хора, които се възползват от нови форми на невротехнология, разработвани в университети и лаборатории в Европа и Северна Америка. Тези мозъчни-компютърни интерфейси (BCIs) могат да заобиколят невралните пречки, които пречат на хората с тежки увреждания да движат крайниците си, и да им позволят да комуникират.

Пазарът и бъдещето

Според Майкъл Магер, изпълнителен директор на Precision Neuroscience, пазарът на BCIs може да достигне няколко милиарда долара годишно, като се използва за лечение на пациенти с тежки моторни увреждания.

Дългосрочните импликации са още по-големи. “Създаваме връзка между човешкия интелект и изкуствения интелект”, казва Магер. Възможностите за използване на тази технология надхвърлят лечението на парализа и могат да подобрят зрението, слуха и паметта на хората.

Технически предизвикателства и етика

Събирането, изнасянето и интерпретирането на сигнали от мозъка все още е в ранна фаза на развитие, а инвазивната мозъчна хирургия е възможна само за тежко увредени пациенти. Технологията повдига и етични въпроси. Рафаел Юсте от Колумбийския университет подчертава необходимостта от защита на невронните данни.

Пионери в невротехнологията

Неврохирурзите имплантират електроди в мозъка на пациенти с Паркинсонова болест и други двигателни нарушения. Новото поколение невронни импланти позволява двупосочна комуникация между мозъка и устройството, казва Жослин Блох, неврохирург в болницата в Лозана.

Търсенето на такива устройства е огромно. Те могат да помогнат на тежко парализирани хора да комуникират и да се движат отново, както и да подобрят лечението на хронична болка и психиатрични състояния.

Развитие и регулации

Въпреки че малко медицински BCIs са имплантирани в хора, пионерските лаборатории напредват бавно, за да докажат тяхната безопасност и ефикасност. Европа има значително присъствие в индустрията, но американските компании имат предимство в финансирането и регулациите.

Сред водещите компании е Neuralink на Илон Мъск, която развива общо предназначени технологии за свързване на човешкия мозък и машини. Synchron в САЩ има шанс да бъде първата компания, която ще получи одобрение за BCI имплант.

Заключение

BCIs имат потенциала да променят живота на хора с тежки неврологични разстройства. Докато технологията се развива, е необходимо да се обърне внимание на етичните въпроси и да се гарантира достъп до лечение чрез подходящо финансиране и регулации.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!