Само 24% от британците смятат, че страната трябва да е извън ЕС, сочи доклад

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
81

ЛОНДОН, 12 юни (Ройтерс) – Според доклад, публикуван в сряда, само една четвърт от британците вярват, че страната трябва да бъде извън Европейския съюз, което е най-ниският процент от гласуването през 2016 г. за напускане на блока.

Великобритания ще проведе национални избори на 4 юли, първите откакто страната формално напусна ЕС през 2020 г. Въпреки че Европа отдавна е разделяща тема в британската политика, въпросът за Брекзит почти не е присъствал в предизборната кампания досега.

Проучването British Social Attitudes, проведено от Националния център за социални изследвания, установи, че 24% смятат, че Великобритания трябва да бъде извън ЕС, в сравнение с 36% през 2019 г. и 41% през 2016 г. Също така установи, че въздействието на Брекзит върху въпроси като икономиката и имиграцията се оценява по-негативно сега, отколкото през 2019 г. Промяната е особено забележима сред тези, които гласуваха “Напускане” през 2016 г.

Около 40% от гласувалите за напускане смятат, че икономиката е в по-лошо състояние в резултат на Брекзит, в сравнение с 18% през 2019 г. Почти две трети сега вярват, че имиграцията е по-висока в резултат на напускането на ЕС, в сравнение с едва 5%, които преди това очакваха това да бъде така.

„Накратко, изглежда, че за много от тези, които гласуваха за напускане на ЕС, Брекзит не се е оказал както те очакваха“, се казва в доклада, съавтор на който е експертът по анкети Джон Къртис.

Проучването, проведено сред 5578 души между 12 септември и 31 октомври миналата година, също установи, че общественото доверие и увереност в правителството са паднали до рекордни ниски нива, като 45% почти никога не се доверяват на британските правителства да поставят нуждите на нацията над интересите на собствената си политическа партия.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!