Руска ядрена подводница бе забелязана край бреговете на Шотландия, според съобщения

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
127

Министър-председателят Риши Сунак и министърът на отбраната Грант Шапс бяха информирани на “тайен” брифинг, че руска подводница от клас Ясен е била засечена по-рано през юни.

Самолет за наблюдение на RAF проследи движението ѝ по западното крайбрежие на Ирландия до Шотландия.

Смята се, че 13,800-тонната подводница Казан е преминала близо до британската ядрена военноморска база във Фаслейн, без да навлезе в териториалните води.

Високопоставен източник от правителството, цитиран от Express, каза за наблюдението на 5 юни: “Министър-председателят беше информиран – това е стандартна практика.

„Кабинетът също е информиран и ако е необходимо, министърът на отбраната може да даде указания.

„Разбирам, че подводницата е от клас Ясен – способна да изстрелва множество крилати ракети. Наблюдението на тази подводница ще бъде значителна грижа: опитва ли се да събира информация за обществените настроения по време на изборите или присъствието ѝ е част от по-широка информационна операция?“

Подводницата Казан след това е пристигнала в Хавана, Куба, за петдневно посещение в петък.

Западните лидери омаловажиха необичайното разполагане, на около 100 мили от територията на САЩ.

Това се случва след като САЩ и Германия вдигнаха ембаргото за Украйна да използва доставени от САЩ оръжия на територията на Русия.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!