Почти половината от възрастните в Обединеното кралство имат трудности с получаването на предписани лекарства

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
93

Почти половината от възрастните в Обединеното кралство са изпитали затруднения с получаването на предписани им лекарства, като повече хора винят Брекзит за ситуацията, отколкото каквото и да било друго, показва изследване.

49% от хората са имали проблеми с получаването на лекарства през последните две години, период в който проблемите с доставките рязко са се увеличили. Недостигът на лекарства е толкова сериозен, че един на всеки 12 британци не е успял да намери необходимото лекарство, въпреки обикалянето на няколко аптеки.

Проучването на 2028 души, проведено от Opinium за Британската асоциация на производителите на генерични лекарства (BGMA), показва, че:

  • Един на всеки 12 души (8%) е останал без лекарство, защото не е било възможно да го намери.
  • 31% са открили, че лекарството, което им е необходимо, е извън наличност в аптеката.
  • 23% от аптеките не са имали достатъчно наличност от лекарството.

На въпроса защо има толкова много недостиг, 36% от хората посочват проблеми, свързани с Брекзит, повече от тези, които посочват инфлацията (33%) или глобалните конфликти и нестабилността (26%).

Изпълнителният директор на BGMA, Марк Самюелс, заяви, че недостигът е сериозен проблем за физическото здраве на пациентите и предизвиква стрес от неизвестността дали необходимото лекарство ще бъде налично.

Броят на лекарствата в недостиг се е удвоил от началото на 2022 г. През януари 2022 г. е имало 52 такива продукта, а този месец броят им е 100, включително HRT, антибиотици и антидепресанти.

През октомври 2023 г. е отчетен рекорден брой лекарства в недостиг – 111. Някои от недостигите няма да бъдат решени до следващата година.

Ако ситуацията не се подобри, се изисква целенасочен план от бъдещото правителство, за да се насърчат компаниите да разглеждат Обединеното кралство като приоритетен пазар за доставка на лекарства.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!