Плановете на Лейбъристката партия за минимална заплата, засягащи стотици хиляди работници

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
209

Преди общите избори Лейбъристката партия обяви, че ще направи промени в минималната заплата и ще въведе нови закони за работниците. След като спечели изборите, новият премиер Киър Стармър заяви, че ще започне работа незабавно.

В своя манифест Лейбъристите обещаха да въведат ново законодателство като част от “новата сделка за работещите хора” в първите 100 дни на власт. Те се ангажират да направят минималната заплата “реална издръжка”, като за първи път отчитат разходите за живот при определянето ѝ.

Партията също така планира да премахне възрастовите категории, за да осигури еднаква минимална заплата за всички възрастни. Това би довело до повишаване на заплатите за стотици хиляди работници в Обединеното кралство.

Планът на Лейбъристите за “плащане на труда” включва забрана на експлоататорски договори с нулеви часове, прекратяване на практиката “уволнение и повторно наемане” и въвеждане на основни права от първия ден на нова работа, включително родителски отпуск, болнични и защита от несправедливо уволнение.

Партията обещава да реализира напълно “новата сделка за работещите хора” в рамките на първите 100 дни, като преди това проведе консултации с бизнеса, работниците и гражданското общество.

Манифестът също така се ангажира с укрепване на “колективния глас на работниците” чрез синдикатите и създаване на Единен орган за прилагане на трудовите права. Лейбъристите ще прекратят “фиктивната самонаетост”, като създадат по-проста система, която различава работниците от истински самонаетите, запазвайки възможността за гъвкаво работно време.

Изборният манифест гласи: “По-голяма сигурност в работата, по-добро заплащане и повече автономия в работното място подобряват живота на работещите хора и носят значителни икономически ползи. Лейбъристите ще сложат край на хаоса и ще създадат партньорство между бизнеса и синдикатите.”

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!