Лихвените проценти намалени за първи път от над четири години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
77

Английската централна банка намали лихвените проценти за първи път от март 2020 г., като ги понижи от 5.25% на 5%. Това решение има за цел да балансира контрола на инфлацията и икономическия растеж. Въпреки намалението, банката предупреди да не се очаква значително понижение на разходите за заеми в близко бъдеще.

Лихвените проценти влияят върху разходите за заеми за ипотеки и кредитни карти. Гуверньорът Андрю Бейли подчерта необходимостта от предотвратяване на бързи намаления на лихвите, за да се запази инфлацията ниска. Повишените лихвени проценти оказаха натиск върху домашните финанси, но донесоха ползи за спестителите.

Собствениците на жилища с променлива лихва ще видят незабавни намаления на месечните си ипотечни плащания, но тези с фиксирани лихви може да се сблъскат с по-високи лихви при подновяване. Намалението на лихвите може да повиши потребителското доверие, според собственичката на бизнес Рупали Уаг.

Решението за намаляване на лихвите беше подкрепено с 5-4 гласа от комитета на банката. Главният икономист на банката, Хю Пил, се противопостави на намалението. Въпреки че намалението на лихвите осигурява облекчение за някои, други все още са изправени пред потенциални увеличения на ипотеките.

Банката подчерта, че една трета от хората с фиксирана ипотека в момента плащат по-малко от 3%, но много от тези договори ще изтекат до 2026 г., което ще доведе до по-високи ефективни лихвени проценти. Въпреки че общата инфлация достигна целта на банката от 2%, основната инфлация остава висока и се очаква разходите за енергия да се увеличат.

Ръстът на заплатите, основен двигател на инфлацията, се е забавил, а банката не предвижда значително влияние върху инфлацията от последните увеличения на заплатите в публичния сектор. Министърът на финансите Рейчъл Рийвс приветства намалението на лихвите, но отбеляза продължаващите ипотечни предизвикателства, произтичащи от минали икономически политики.

Банката също така повиши прогнозата си за икономическия растеж на Обединеното кралство за тази година до 1.25% от предишната оценка от 0.5%. Въпреки това, се очаква икономическата активност да се забави през следващата година поради отслабване на бизнес инерцията.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!