ЕС разкрива осем искания за по-добри отношения с Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
90

ЕС предупреди премиера сър Кийр Стармър, че неговите усилия за възстановяване на отношенията с блока може да се провалят, ако не изпълни списък с осем искания.

Стармър направи приоритет възстановяването на връзките с Брюксел след общите избори, след години на недоверие между двете страни заради Брекзит.

Европейската комисия приветства положителния подход на сър Кийр, но издаде списък с тестове, чрез които Обединеното кралство може да демонстрира ангажимента си към споразумението за изтегляне от ЕС. Списъкът, разкрит от Financial Times, включва:

  1. Пълно прилагане на съществуващите следбрекзитни споразумения за Северна Ирландия и правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство.
  2. Приложение на решение на Висшия съд, което освобождава гражданите на ЕС в Обединеното кралство от необходимостта да подават отделни заявления за постоянно пребиваване след пет години.
  3. Подобряване на сертифицирането на животински и растителни продукти от британските власти.
  4. Отхвърляне на неконформни пратки от ветеринарите на границата.
  5. Спешно въвеждане на схема за проверка на домашни любимци.
  6. Нова система за предоставяне на данни за съдържанието на пратките.

Стармър иска да сключи пакт за сигурност с ЕС и да адресира някои от търговските проблеми под сегашната сделка за Брекзит. Въпреки това той отказа да разгледа възможността за споразумение за младежка мобилност с блока, което би позволило на млади хора да живеят, учат и работят в ЕС.

Правителствен говорител заяви: „Това правителство работи за възстановяване на връзките с европейските ни приятели, укрепване на връзките, осигуряване на широкобазирани споразумения за сигурност и преодоляване на бариерите пред търговията.“

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!