Жена, разпространила фалшив слух за заподозрян в Саутпорт, предизвикал бунтове, е арестувана

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
59

Жена, обвинена, че първа е разпространила фалшивите слухове за предполагаемия убиец в Саутпорт, които предизвикаха бунтове в цялата страна, е арестувана.

Расистки бунтове избухнаха из цяла Великобритания след разпространението на дезинформация в социалните мрежи, че фаталното нападение с нож е извършено от Али Ал-Шакати, име, смятано за измислено, за предполагаем мюсюлмански бежанец, който бил в списъка на MI6.

55-годишна жена от Честър е арестувана по подозрение за публикуване на материали, подбуждащи расова омраза, и за фалшива комуникация. Тя остава в полицейски арест.

Въпреки че името й не е споменато в полицейското изявление, се предполага, че става въпрос за Бони Спофорт, майка на три деца и управляващ директор на модна компания. Спофорт, на 55 години, е публикувала фалшивото твърдение в 16:49 ч. на 29 юли, деня на нападението, като е написала: „Али Ал-Шакати е заподозреният, той е бежанец, който пристигна в Обединеното кралство с лодка миналата година и беше в списъка на MI6. Ако това е вярно, предстои голямо бедствие.“

Спофорт, която живее в имение за 1,5 милиона паунда в Чешир, заяви пред MailOnline, че е получила информацията от някого в Саутпорт.

„Съсипана съм, че ме обвиняват за това. Не съм измислила тази история“, казва тя.

„Моята публикация няма нищо общо с насилието, което видяхме в цялата страна. Но признавам, че може да е била източник на информацията, използвана от руски новинарски сайт.“

Спофорт публикува твърдението само часове след като Биби Кинг (6 г.), Алис Дасилва Агуар (9 г.) и Елси Дот Станкомб (7 г.) бяха намушкани до смърт на танцов клас с тема на Тейлър Суифт.

Аксел Рудакубана, 17-годишен, роден в Кардиф, е обвинен за техните убийства, както и за 10 опита за убийство и притежание на нож в обществено място.

Фалшивото твърдение на Спофорт бързо се разпространи в социалните мрежи, след като беше споделено от руския канал RT и Андрю Тейт, като достигна приблизително 27 милиона гледания за един ден, според изследователя на дезинформация Марк Оуен Джоунс.

След бдение в Саутпорт на следващия ден избухна бунт, като джамия стана основна цел на насилието.

Главен суперинтендант Алисън Рос заяви: „Всички видяхме насилието, което се разрази в цяла Великобритания през последната седмица, голяма част от което беше подхранено от злонамерени и неточни съобщения онлайн. Това е ярко напомняне за опасностите от публикуването на информация в социалните мрежи, без да се проверява нейната точност.“

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!