Несправедливо осъден мъж е принуден да върне £100,000 за „легло и храна“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
75

 

Хора, които са били несправедливо затворени в случаи на исторически съдебни грешки, са информирани, че трябва да платят разходите за престоя си в затвора.

Жертви като Андрю Малкинсън, който беше несправедливо затворен за 17 години, са били информирани, че разходите за „легло и храна“ ще бъдат приспаднати от компенсациите им.

Малкинсън беше несправедливо осъден за изнасилване на жена, докато работеше като охранител в Салфорд, Грейтър Манчестър, през 2003 година.

Миналата година бившият министър на правосъдието Алекс Чалк премахна политиката, която изискваше удръжки от компенсациите на несправедливо осъдените. Въпреки това, правителството сега заявява, че тези, които вече са получили компенсации, не могат да си възстановят удържаните суми.

Пример за това е Пол Блекбърн, който прекара 25 години в затвора несправедливо. През 2011 година той получи компенсация за страданията си, но £100,000 бяха удържани, за да покрият „наем и храна“, които той би платил, ако беше на свобода. Блекбърн заявява, че тези £100,000 са изчислени на базата на предположението, че той никога не би работил като свободен човек и би получавал социални помощи – нещо, което според него е „двойно наказание“.

Той каза пред BBC Radio 4, че може да оспори това решение по законов път: „Това просто утежнява ситуацията, нали? Просто направете правилното нещо. Просто поправете нещата.“

Главният касиер Ник Томас-Симъндс заяви, че е „стандартна практика“ правителството да не прилага промени в политиките със задна дата.

Това е последният удар върху несправедливо осъдените, които търсят компенсация.

Малкинсън по-рано каза в интервю за BBC Breakfast, че държавата „има силата да направи правилното нещо, но реши да се бави.“

Опитвайки се да получи компенсация, той „среща само пречки“ поради законодателството, каза той пред Guardian. Той също така критикува отказа да се коригира горната граница на компенсацията от £1,000,000, „въпреки че тя не се увеличава с инфлацията откакто беше въведена през декември 2008 г.“, написа той.

Говорител на Министерството на правосъдието заяви пред Metro.co.uk: „Андрю Малкинсън претърпя ужасна съдебна грешка, поради което Лорд канцлерът започна разследване на случилото се, премахна удръжката за ‘спестени разходи за живот’ от компенсацията и променя правилата за правна помощ, така че този вид компенсация да бъде изключена от критериите за допустимост.

„Г-н Малкинсън е свободен да кандидатства за компенсация в службата за съдебни грешки и това няма да засегне или забави плановете му да съди полицията.“

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!