Опасни насекоми, пренасящи болести, пристигат във Великобритания заради климатичните промени

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

Британските учени предупреждават, че насекоми, пренасящи опасни болести, идват от Европа към Великобритания заради климатичните промени. Насекоми, които преди оцеляваха само в южните части на Европа, сега мигрират на север и пристигат на острова с вятъра или чрез транспортни средства.

Учените обръщат специално внимание на тигровия комар, който пренася денга (треска от счупени кости). Този комар вече се разпространява в северна Франция и се очаква скоро да се установи и в Обединеното кралство. Промените в климата и глобализацията на пътуванията и търговията също така увеличават риска от разпространение на други болести, като лаймска болест и вируса на Западен Нил.

Освен това правителството следи и нашествията на чуждестранни вредители, като корояд, който заплашва горите в Шотландия и Уелс. Учените предупреждават, че тези заплахи се увеличават в резултат на глобалното затопляне и призовават за по-строги мерки за контрол.

Министерството на околната среда (Defra) инвестира милиони в изследвания, за да се справи с тези нови предизвикателства и да предпази както хората, така и природата в Обединеното кралство от опасностите, свързани с новите видове и болести.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!