Крипто предприемачи създават нови държави чрез блокчейн – мрежови държави на бъдещето

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
12

Група технологични предприемачи, подкрепени от средства на Силициевата долина, се стреми да създаде нови държави, базирани на блокчейн и криптовалути, известни като „мрежови държави“. Основната идея, предложена от Баладжи Сринивасан, е, че както технологичните стартиращи компании промениха медиите, финансите и образованието, така могат да заместят и правителствата. В тези нови държави гражданството може да се избира онлайн въз основа на общи интереси, а след това да се създават физически държави с техни собствени закони.

Идеята вече е в процес на реализация с проекти като Cabin и Culdesac, които са виртуални общности с физически територии в САЩ и Европа. Други проекти като Próspera в Хондурас, дори имат правото да приемат свои закони. Поддръжниците виждат това като начин за бягство от бюрократичните пречки на съвременните държави, докато критиците смятат, че тези проекти могат да доведат до корпоративни диктатури.

Макар концепцията да изглежда като фантазия на технолозите, някои от тези общности вече съществуват в малка степен и продължават да привличат внимание в света на блокчейн и криптовалутите.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!