Бившият шпионин и дъщеря му няма да дадат показания поради опасения за безопасността им

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
31

Бивш шпионин и неговата дъщеря, които бяха жертви на отравянията в Солсбъри, няма да дадат показания на публичното разследване поради опасения за тяхната безопасност. Разследването е свързано със смъртта на Доун Стърджес, която почина през юли 2018 г., след като влезе в контакт с Новичок, смъртоносен нервнопаралитичен агент.

Четири месеца преди това Сергей и Юлия Скрипал бяха целенасочено атакувани с Новичок в Солсбъри. Съдията, водещ разследването, е постановил, че потенциалните рискове за тяхната безопасност надвишават ползите от техните показания. Скрипалите бяха намерени в безсъзнание на пейка в Солсбъри през март 2018 г., което доведе до обвинения срещу руски агенти за опит за убийство.

Смята се, че флаконът с Новичок, който погрешно използвала Стърджес, е бил изхвърлен от същите агенти. Въпреки исканията на семейството на Стърджес за свидетелствата на Скрипалите, съдията е постановил, че заплахата за тях остава твърде голяма. Разследването ще започне на 14 октомври в Солсбъри и ще продължи в Лондон.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!