Данъчни промени засягащи собствениците на недвижими имоти закупени с цел отдаване под наем

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
692

Един от основните акценти в предвидените данъчни промени в бюджетите на правителството на Великобритания за следващите няколко години, е промяната в данъчното облагане на физическите лица, които закупуват имоти за отдаване под наем. Промените се предвижда да бъдат направени за няколко години. Целта е, да се охлади пазарът на недвижими имоти и да се направи нерентабилно покупката на имоти за отдаване под наем

В момента, лицата които закупуват имоти за отдаване под наем, могат да приспаднат от приходите си от наем, 100% от лихвените плащанията по взетите ипотечни заеми (т.е лихвите по ипотечните им заеми преставляват 100% признати разходи за данъчни цели).

С анонсираните бюджетни изменения финансовият министър Джордж Осборн обяви плановете си за ограничаване на данъчните облекчения за финансовите разходи и облагането на тези разходи по съответната данъчна скала за доходите на физическите лица до основната данъчна стафка от 20%.

Ограниченията ще бъдат въведени поетапно в продължение на четири години, като се започне от Април 2017 г. Съгласно предвидените изменения, наемодателите ще бъдат в състояние да получат намаляващи данъчни облекчения, както следва:

· през 2017-18г, допустимите разходи, които ще могат да бъдат приспадани от доходи от наем, ще бъдат ограничени до 75% от разходите за финансиране (лихви), а останалите 25% ще бъдат облагани с най-нискатата данъчна ставка предвидена за физическите лица;

· през 2018-19г, се предвиждат 50% приспадане на финансовите разходи и 50% ще бъдат облагани с най- ниската данъчна ставка;

· през 2019-20г, се предвижда 25% приспадане на финансовите разходи, а 75% ще бъдат облагани с най- ниската данъчна ставка;

· а през 2020-21г., ще се облагат всички разходи за финансиране (лихви) по най- ниската данъчна ставка;

В момента, наемодателите, които купуват имоти с цел отдаване под наем, имат огромно предимство на пазара, тъй като те могат да компенсират лихвените плащания по ипотечните кредити срещу личните си доходи от наеми. Колкото повече печелят финансово наемодателите, толкова повече те се облагодетелстват от данъчните облекчения. За най-богатите, за всеки паунд от разходите за лихви по ипотечните заеми, те получат 45% обратно от данъкоплатеца.

Сегашната данъчна система потдържа наемодателите, а не обикновените собственици, които купуват имоти за живеене. Наемодателите могат да приспадат разходите си направени от тях при изчисляването на данъка, когато те плащат данък върху наемните доходи, като голяма част от тези разходи преставляват лихвените плащания по ипотеките.

За обикновенните собственици, данъчните облекчения за лихви по ипотечните заеми, , бяха премахнати преди 15г, но те още са в сила за професионалните наемодатели, като за тези които печелят £150 000 годишно облекченията достигат до 45%.

С предвидените данъчни промени, правителството цели да сложи край на арбитрарното използване на ипотечното кредитиране, като средство за облагодетелстване. В тази връзка банките също се предполага, че ще вземат предвид предвижданите данъчни промени и ще ги факторират при даване на нови ипотечни кредити. Въпреки това, по предварителни изчисления на данъчните органи, промените ще засегнат не повече от 1/5 от пазара на “Buy to let”.

При вече направени инвестиции в недвижими имоти, наемодателите ще имат 4г. за да се преорентират и евентуално рефинансират или продадат съответните недвижими имоти. За тези наемодатели, които притежават няколко десетки имота, най-доброто решение би било да преобразуват инвестициите си и да ги канализират през корпоративни структури.

Трябва да се отбележи, че в обхвата на предвидените данъчни изменения не се включват наемодатели, които не са постоянно пребиваващи във Великобритания.

“Статиите от тази рубрика дават обща справка и коментар по темите и не трябва да се разглеждат като решения за индивидуaлни казуси”

Ако имате въпроси от тази статия, се свържете с Адвокат Явричев на телфон: 07877675428

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!