Русия на мисия да предизвика хаос по улиците на Обединеното кралство, предупреждава MI5

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
109

Director General of the Security Service (MI5) Ken McCallum

Русия се стреми да създаде “устойчива бъркотия” на улиците във Великобритания и Европа, заяви директорът на MI5, Кен МакКалъм, по време на годишния си доклад за заплахите за сигурността. Според него агенти на руското разузнаване (ГРУ) са извършвали палежи, саботажи и други опасни действия във Великобритания, след като страната подкрепи Украйна в конфликта с Русия.

Освен заплахите от Русия, MI5 е реагирала на 20 заговори, подкрепяни от Иран, от 2022 г. насам. МакКалъм отбеляза, че по-голямата част от работата на агенцията все още е фокусирана върху ислямисткия екстремизъм (75%), следван от крайно десния тероризъм (25%).

Заплахите са станали по-сложни и разнообразни, като включват както тероризъм, така и действия, подкрепяни от държави като Русия и Иран. МакКалъм предупреди, че британската роля в подкрепа на Украйна означава, че страната е в центъра на вниманието на режима на Путин, и следователно може да се очакват още агресивни действия на британска територия.

От 2022 г. руските агенти започнаха да използват престъпни групировки и частни разузнавачи, след като над 750 руски дипломати, мнозина от които шпиони, бяха изгонени от Европа. Тази промяна доведе до спад в професионализма на операциите, което улесни разкриването им от MI5.

Освен това, МакКалъм подчерта и нарастващата радикализация на младежите онлайн, като 13% от разследваните за тероризъм са под 18 години, което представлява троен ръст през последните три години. Според него крайно десният тероризъм е особено популярен сред младите хора, заради пропаганда, насочена към тях чрез социалните мрежи.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!