Великобритания пред риск от ново поскъпване на енергията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
79

Великобритания е изправена пред риск от ново рязко покачване на енергийните сметки поради прекомерната зависимост от газ, предупреждава Комисията за енергийна криза. Според експертите страната е “опасно неподготвена” за бъдещи кризи, тъй като продължава да разчита на газ за отопление и електропроизводство.

Комисията, включваща представители на бизнес групи и потребителски организации, отбелязва, че не е постигнат достатъчен напредък в изолацията на домовете и инсталирането на термопомпи, въпреки високите газови цени, които удариха икономиката през 2021 г. и след инвазията на Русия в Украйна.

Адам Скорър от Националната енергийна асоциация заяви, че рискът от нови кризи е реален и ще засегне най-силно най-уязвимите. Докладът подчертава, че кризата е имала “катастрофален” ефект върху британските домакинства, които са по-зависими от газа в сравнение с много други европейски страни.

Комисията призовава правителството да приоритизира преминаването към енергийна ефективност чрез мерки като изолация на домовете и по-високи стандарти за наемателите, както и да разработи план за преход към нисковъглеродни алтернативи като термопомпи. Препоръчва се също намаляване на зависимостта от газовите електроцентрали.

Според експертите, правителствените усилия за справяне с енергийната криза трябва да продължат, за да защитят икономиката и домакинствата от бъдещи ценови удари.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!