Броят на продадените жилища в Обединеното кралство е нараснал с една трета, според Rightmove

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
0

През октомври броят на продадените жилища в Обединеното кралство се е увеличил с почти една трета спрямо същия период миналата година, според данни на Rightmove. Въпреки тази активност, есенното повишение на цените не се е осъществило, тъй като на пазара има рекорден брой налични имоти за последните 10 години. Продажбите са нараснали с 29%, а запитванията от купувачи към агенциите за недвижими имоти с 17%. Поради високия избор купувачите имат по-голяма възможност за преговори, което е довело до скромно увеличение на цените от едва 0.3% месечно.

Средната цена на имотите, излизащи на пазара, е £371,958, което е доста по-ниско от средното за последните години увеличение от 1.3% за октомври. Според Джоел Бейсъли, основател на агенцията Rampton Baseley, макар че активността на пазара е силна, ръстът в цените е ограничен поради високите лихвени проценти и резкия ръст на стойностите на имотите след пандемията, които все още се стабилизират.

Въпреки положителните перспективи за пазара през 2025 г., достъпността на имотите продължава да бъде основен проблем, особено заради ипотечните лихви. Средната 5-годишна фиксирана лихва по ипотеките се е покачила до 4.61%, което е първото увеличение от май насам. Някои купувачи изчакват по-ясни условия относно предстоящия бюджет на Лейбъристката партия на 30 октомври и евентуално намаляване на ипотечните лихви по-късно тази година.

Според Тим Банистър от Rightmove, активността на пазара не само се е възстановила след слабото представяне миналата година, но продължава да върви нагоре, като основната причина е здравото търсене на жилища от купувачите, които планират следващите си стъпки.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!