Рекордни нива на смъртност от употреба на кокаин в Англия и Уелс

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
4

Смъртните случаи, свързани с кокаин в Англия и Уелс, достигат рекордни нива през 2023 г., като се отбелязва значително увеличение на смъртността, свързана с наркотици. Според Националната статистическа служба на Обединеното кралство (ONS), смъртните случаи, при които се споменават наркотици, са нараснали с 11%, достигайки 5,448 случая. Почти половината от тези смъртни случаи са свързани с опиоиди като хероин или морфин.

Основни факти и статистики:

  1. Смъртни случаи, свързани с кокаин: Смъртността, свързана с употребата на кокаин, е нараснала с 30.5%, като достигна 1,118 случая, което е най-високото ниво, регистрирано до момента. Това бележи 12-та поредна година на нарастваща смъртност, свързана с кокаин. Около 80% от тези смъртни случаи са сред мъже.
  2. Спад на цените и социална приемливост: Един от ключовите фактори за увеличената употреба на кокаин и свързаните смъртни случаи е спадът на цените. Преди 2020 г. цената на грам кокаин обикновено е била около £100, докато сега тя често е около £60 или по-малко. В същото време, кокаинът е станал по-достъпен и социално приемлив в различни части на страната.
  3. Регионални различия: Североизточна Англия има най-висок процент на смъртни случаи от отравяне с наркотици – 174.3 смъртни случая на милион души. Това е три пъти повече от регистрирания в Лондон.
  4. Увеличена чистота на кокаина: Част от нарастващата смъртност е свързана с повишената чистота на кокаина, която стана по-висока след правителствени мерки за намаляване на използването на вещества за разреждане като бензокаин. Това направи кокаина по-привлекателен за потребителите, но същевременно и по-опасен.
  5. Други фактори: Повече от половината смъртни случаи, свързани с наркотици, включват употребата на повече от едно вещество, което усложнява определянето на причината за смъртта. Освен това синтетични наркотици навлизат на пазара на кокаин, което увеличава риска от фатални резултати.

Експертни мнения:

  • Робин Полард, ръководител на политика в WithYou, организация за подкрепа на хора с наркотични зависимости, отбелязва, че по-ниските цени на кокаина и по-малките количества, които могат да се закупят, допринасят за по-широкото му използване.
  • Мартин Пауъл, ръководител на кампанията в Transform, фондация за политики за наркотици, смята, че чистотата на кокаина е ключов фактор за нарастващата му популярност и свързаните с него фатални случаи.

Специалисти също така отбелязват, че прекомерната употреба на наркотици често е форма на самолечение, особено сред мъжете, които може да не търсят нужната помощ по други начини.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!