Да убиеш сестра си и да се гордееш с това

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
790

Пакистан беше разединен след убийството на местната блогърка Кандийл Балоч, която беше известна с прякора “пакистанската Ким Кардашиън”, а баща ѝ и брат ѝ смятат убийството за въпрос на чест. Балоч беше първата риалити звезда на Пакистан, придобила слава заради провокативните си снимки в социалните мрежи подобно на Ким Кардашиън, отбелязва в. Guardian.

 

Балоч беше на 26 години и имаше над 1 млн. последователи във Facebook. Тя не идва от богато семейство. Живееше в малък град в консервативния район Пунджаб, като има 11 братя и сестри. Истинското ѝ име всъщност е Фоузия Азийм и е омъжена още в тийнейджърските си години. Тя обаче не иска да живее традиционния живот на другите пакистанки в консервативния район.

 

След като ражда, се разделя със съпруга си с аргумент, че той я насилва. Така се появява и Кандийл Балоч. Решава да бъде себе си, такава, каквато се чувства най-добре. Няма публицисти, консултанти, ПР агенции. Прави всичко сама, публикува видеа в YouTube, позира в предизвикателни дрехи. Всъщност, в YouTube има хиляди такива канали на почитателки на модата, които съчетават реални модни съвети и идеи за облекла с доста по-предизвикателни клипове, за да трупат популярност.

 

Постепенно Балоч става още по-дръзка. Тя започва да коментира и дори да се подиграва с критиците си. Успява да си направи селфита с някои от тях, при това доброволни и приятелски. Това поражда скандали и увеличава популярността й. Постепенно започва да говори и за правата на жените в Пакистан. Това вече съвсем нажежава обстановката около нея, като тя е залята от постоянна негативна кампания в социалните мрежи и получава заплахи. Иска защита от полицията, но не получава такава.

 

В края на миналата седмица е намерена мъртва в семейната къща. Малко по-късно нейният брат признава, че е извършил убийството, като първо е упоил сестра си и след това я е удушил. Според него е било въпрос на чест и смята, че мястото му в Рая е гарантирано.

 

“Да, разбира се, че я удуших… Не се срамувам изобщо от това, което направих. Поведението й не можеше да се толерира”, казва брат й Уасийм Азийм. Баща му Мухамед Азийм също казва, че синовете му не са били доволни от постиженията на сестра им. Самият той казва, че не се срамува от действията на сина си.

 

Стотици пакистанки биват убивани всяка година заради подобни въпроси на “чест”. Законът дори позволява убиецът да бъде пуснат на свобода, ако семейството на жертвата му прости. Този път обаче правителството не позволи на семейството да прости и Уасийм го чака съдебен процес. Местни активисти започнаха подписки в искане той да получи реално наказание и да се преустанови тази практика. Обществото отново е разединено, но тъй като случаят придоби световна известност, правителството се намира в малко по-тежка позиция. Въпреки това все още не е ясно дали то ще се опита да преустанови убийствата за “чест”.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!